Reprezantanții FMI, ai CE și ai BM le-au precizat parlamentarilor din Comisia de buget-finanțe că nu sunt deocamdată de acord cu scăderea TVA la 9% pentru alimentele de bază sau impozitarea progresivă a veniturilor în trei trepte, deoarece s-ar ajunge la un deficit bugetar de peste 3% din PIB.
Surse din Comisie au declarat pentru MEDIAFAX că oficialii FMI, ai Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale ar fi respins deocamdată propunerile Guvernului Ponta privind reducerea TVA la alimentele de bază la nivelul de 9%, dar și introducerea cotelor de impozitare diferențiată pentru veniturile populației.
Motivația ar fi aceea că s-ar depăși pragul de deficit bugetar de 3% din PIB impus de reglementările europene, au mai precizat aceleași surse.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma în luna iulie că bugetul pentru 2013 va include cu siguranță TVA de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată din acest an.
Premierul Victor Ponta anunța în luna mai că Guvernul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzând cote diferențiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% și 16%, sistem care ar urma sã fie introdus de la 1 ianuarie 2013 dacă USL va câștiga alegerile din toamnă.
Guvernul a redus prognoza de creștere economică pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetară.
Experții FMI aflați la București au parcurs și cadrul macroeconomic pe care se va fundamenta bugetul pe 2013, iar opiniile converg spre o creștere economică de 2,5%, sensibil mai jos față de estimarea anterioară a Comisiei Naționale de Prognoză, de 3,1%, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate negocierilor cu instituția financiară.